Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/f/b/miekehanemaaijer.nl/httpd.www/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Main menu

organisatie ontwikkeling afdeling Wonen

In opdracht van Viveste

De afdeling Wonen van Viveste kent twee wijkteams. In de huidige wijkteams is het wijkbeheer, het verhuurproces en het dagelijks onderhoud ondergebracht. Daarnaast functioneert nu een team ondersteuning waarin de receptie, de huuradministratie en huurincasso zijn ondergebracht.

Naar een toekomstbestendige inrichting

De inrichting in wijkteams is in 2012 geïmplementeerd. De vraag van Viveste luidde: help ons in de discussie om de verdere ontwikkeling van de structuur van de afdeling vorm te geven. Een structuur die lean and mean is en past in de koers van Viveste en de daarbij passende competentieontwikkeling van medewerkers.

Om te voorkomen dat het een ‘top-down’ ontwikkeling zou worden, zijn de team coördinatoren en enkele medewerkers uitgenodigd voor de discussie. Vooraf kregen ze huiswerk mee: hoe zie jij de structuur van de afdeling in 2020. Digitalisering, de crisis en de bezuinigingen, de opgave in het sociaal beheer zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen waar ook de afdeling Wonen op in moet spelen. Wat zijn dan de sterke en zwakke punten in de afdeling, hoe zou de structuur er uit kunnen zien? De bezinning op de structuur van Wonen past in de PDCA cyclus: wat gaat goed wat moet beter.

Door de verschillende beelden over de structuur in de toekomst, met elkaar uit te wisselen ontstaat een compleet beeld van de verbeterwensen. In een bijeenkomst met alle medewerkers van de afdeling zijn twee modellen in de vorm van de tafelkleeddialoog besproken. Het resultaat van deze dialoog was de ontwikkeling van een structuur waarin de verhuur-, technisch- en sociaal onderhoud processen worden geoptimaliseerd (lean en mean) en gestandaardiseerd.

Nu worden de wijzigingen in de functies in beeld gebracht en de per medewerker daarvoor noodzakelijke persoonlijke ontwikkeling.